Choď na obsah Choď na menu
 


Škrečky všeobecne » Zaujímavosti o škrečkoch

Zaujímavosti o škrečkoch

25. 4. 2009

Zaujímavosti o škrečkoch

POZOR NA KRÍŽENIE ŠKREČKOV! Nie všetci skrížení potomkovia sú schopní rozmožovania, čo by sa na príšlušníkoch toho istého druhu nemalo vyskytovať (ak áno, tak len v prípade dedičnej chyby). Preto by ste nemali robiť pokusy s ich krížením. Nehovoriac o tom, že by ste s krížencami, ktoré sú čiastočne sotva rozoznateľné od čistokrvných zvierat, mohli prípadne znehodnotiť čistokrvné chovné kmene. Z generácie na generáciu by totiž stúpal podiel zvierat, ktoré by boli celkom neplodné, až jedného dňa (ktorý vďaka vysokej reprodukčnej schopnosti škrečkov môže prísť veľmi rýchlo) by boli všetky bez potomstva. Škrečky a ich ľudských priateľov musíme uchrániť pred týmto osudom! 

VŠETKY ŠKREČKY VEDIA V PRÍPADE POTREBY PLÁVAŤ, ale ani jeden nevyhľadáva vodu dobrovoľne (mohlo by to rýchlo viesť k smrteľnému podchladeniu). 

ŠKREČOK NIE JE HRAČKA. Takémuto maličkému zvieratku môžeme nanajvýš venovať trochu pozornosti. Nejde teda v pravom zmysle slova o hru, lebo škrečok si robí, čo chce, a my ho môžeme prinajlepšom iba nabádať k inej činnosti. Stískať ho alebo ho obliekať do šiat pre bábiky je však rozhodne nepatričné, je to trápenie zvierat! Napr. ak škrečok od samej zvedavosti vlezie do hračkárskeho auta a prezerá si ho, môžeme ho v ňom pokojne opatrne povoziť po dlážke a nemusíme sa báť, že mu ublížime. Ale ak ho vložíme do hračkárskeho auta proti jeho vôli, nútime ho, aby v ňom zostal, a divoko s ním jazdíme po izbe, to predstavuje pre škrečka škodlivý stres. 

NAJPOKOJNEJŠÍM A NAJČASTEJŠIE CHOVANÝM zástupcom trpasličích škrečkov je škrečok džungársky. Je to najmiernejší škrečok vôbec! Aj dospelé zvieratá sú krotké, hoci sa pre svoju drobnosť hodia ako maznáčikovia len obmedzene. 

ZVIERA VYSLOVENE NEVHODNÉ NA CHYTANIE je trpasličí škrečok Roborovského. (Neznamená to však, že by sme ho nemohli v klietke alebo teráriu opatrne pohladkať po kožúšku). Je na to príliš drobnučký, príliš krehký a predovšetkým príliš neposedný a nenaučí sa pokojne sedieť na ruke. Párik týchto škriatkov vrtkých ako živé striebro je však zábavné pozorovať pri aktivite v teráriu! Ani tieto škrečky (Roborovské) nehryzú, no pri pokuse chytiť ich vykĺznu z ruky ako mokré mydlo. Pre svoju drobnosť a krehkosť sú nevhodné pre deti. 

V PODSTATE NIJAKÚ PREDSTAVU O HĹBKE nemajú škrečky džungárske, Cympbellove a Roborovského, lebo sú od prírody obyvateľmi zeme. Mohlo by sa teda veľmiľahko stať, že nečakane vybehnú z ruky alebo cez okraj stola a pri páde sa veľmi, ba dokonca smrteĺne zrania. Okrem toho sa títo drobčekovia ľahko stratia, ak behajú voľne, mimo klietky, pretože sa zmestia do každej škáry, z ktorej sa nie vždy zase vynoria. Všetky trpaslíčie škrečky majú na rozdiel od škrečka zlatého neustále sa striedajúce fázy činnosti a spánku, a preto sú čiastočne aktívne aj cez deň. 

VARENÉ ŠPAGETY PRE ŠKREČKA: Je to neuveriteľne komický pohľad, keď dva trpaslíčie škrečky začnú jesť každý z opačného konca jednej špagety a nakoniec sa uprostred stretnú. Škrečky sa navyše pokúšajú vytiahnuť protivníkovi čo najväčší kus špagety spomedzi zubov! 

KŔMENIE ŽIVÝM HMYZOM: Najvhodnejšie sú na tento účel múčne červy, ktoré je vždy dostať v drobnochovateľských predajniach. (Múčne červy nie sú v skutočnosti červy, ale larvy čierneho chrobáka múčiara obyčajného. Škrečky s obľubou skonzumujú kukly i samotných čiernych chrobákov). Škrečky sú totiž príležitostné mäsožravce. Ešte pôsobivejšie je kŕmenie cvrčkami a kobylkami. Kobylky sa dajú v letných mesiacoch ľahko chytiť, podľa možností na pastviskách alebo na lúkach bokom od polí a ciest. Možno ich v rôznych veľkostiach kúpiť v drobnochovateľských obchodoch, ktoré predávajú aj teráriá. Dajte do terária so škrečkami pár cvrčkov alebo kobyliek a budete sa diviť, ako zrazu "terárium ožije"! V mrežovaných klietkach by ste však radšej mali hmyz ponúkať z ruky, inak čoskoro nájdete v byte hmyz určený na krmivo pre škrečky, ktorý unikol z klietky. Ale aj keby niektorá kobylka unikla, nie je to dôvod na paniku. Iba cvrček obyčajný by sa mohol v našich klimatických podmienkach rozmnožiť v byte a stať sa pliagou, čierne cvrčky a koníky sťahovavé predávané v obchodoch sa u nás nerozmnožujú. Škrečky sa riadia podľa sluchu a čuchu, a tak sa môže stať, že najprv prebehnú okolo cvrčka alebo ho poriadne podupú, a až potom ho naozaj lokalizujú a chytia. Rozkrájanú obeť odborne "rozporcujú". Škrečok sa pritom náramne podobá na človeka pri jedení kuraťa! 


MISKA S KRMIVOM VŽDY MUSÍ STÁŤ NA PEVNOM PODKLADE tak, aby ju nebolo možné podhrabať. Škrečky sa totiž inak pokúšajú vyhrabať pod ňou dieru, a zosúvajúca sa miska s krmivom by ich pritom mohla privaliť tak, že sa zadusia! Iba dospelé škrečky zlaté majú dosť sily na to, aby sa z tejto ťažkej situácie vyslobodili samy! 

SPOLOČNÉ VOĽNÉ BEHANIE PO IZBE S NIEKTORÝMI INÝMI DRUHMI ZVIERAT je možné, môže však dôjsť k "nedorozueniam", keďže napríklad králiky a škrečky zlaté sa správajú cez deń úplne odlišne a ich posunková reč je rozdielna. Ak zvedavý králik škrečkovi nedopatrením zahatá cestu späť, škrečok ho môže zurivo napadnúť a uhryznúť: králik sa potom bude pravdepodobne brániť, a ako podstatne silnejšie zviera môže pritom škrečka ťažko poraniť alebo dokonca i zabiť. Psi a mačky prejavujú pomerne často pri bežiacom škrečkovi lovecký reflex, aj keď môžu byť za normálnych okolností "krotké ako baránok". Už hravé uhryznutie alebo kývnutie labkou môže stáť malého hlodavca život. Na druhej strane môže škrečok zlatý ako "príležitostný mäsožravec" napadnúť a zabiť menšie zviera, akým je trpasličí škrečok, pieskomil aleob myška drobná! 

MIMORIADNE OBĽÚBENÝM MIESTOM NA HRANIE PRE KROTKÉHO ŠKREČKA JE ČLOVEK SÁM. Pokojne si sadnite alebo ľahnite a tešte sa z toho, že po vás tento malý škriatok lozí, všetko dôkladne skúma a vkĺzne vám do vreciek. Najmä nespočet vôní, ktoré sa ukrývajú v ľudských šatách, sú pre škrečka nesmierne zaujímavé (okrem cigaretového dymu a tuku po vyprážaní). Buďte opatrný, ak ste šteklivý a škrečok vám vlezie do nohavíc, pretože dupotanie alebo prudké pohyby nôh by ho mohli vážne zraniť! Zahryznite si teda do jazyka a vydržte, aj keď je to ťažké. Veď odtiaľ zasa vylezie! 

VEĽMI MÁLO ŠKREČKOV SA NAUČÍ POČÚVAŤ NA SVOJE MENO. To však nepomôže pri výbehu vonku alebo vo vnútri. Škrečok má zmiešané pocity strachu pred neznámym prostredím a zvedavosti spôsobenej mnohými novými dojmami a je natoľko zaujatý sám sebou a svojimi zážitkami, že vaše volanie vôbec nepočuje. 

VYDESENÉ SAMIČKY ZOŽRALI UŽ NEJEDEN VRH ŠKREČKOV po nešikovnej kontrole hniezda. Opatrné kontrolovanie hniezda je možné iba vtedy, keď má búdka na spanie vyklápaciu strechu a keď sa samička zdrživa mimo hniezda a zameriava svoju pozornosť na niečo iné. Keď má škrečok vašich detí mláďatá, mali by ste klietku postaviť mimo dosahu vašich ratolestí. 

NIE VŠETKY OBCHODY VYKUPUJÚ mladé škrečky od súkromníkov. Niektorí mali zlé skúsenosti, pretože im dodali choré zvieratá. Majte preto pochopenie, ak váš obchodník odmietne výkup. Či za škrečka dostanete peniaze alebo naturálie (napríklad krmivo pre škrečky), to závisí od jednotlivých obchodníkov. Na uverejnenie inzerátu v novinách by som  nedoporučovala napísať len "Predám škrečky". Keď majú zvieratá už 2 týždne, podajte inzerát približne s takýmto znením: "O 2 týždne bude možný odber mladých škrečkov. Prehliadka možná ihneď!"

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

sutaz

Lenka,4. 10. 2013 18:50

ahoj idem s mojim škrečkom na sutaz o najmilejšie zvieratko a neviem čo by som s nim mohla predviest mohla by si mi pomôct?